Back Button

Gedenksteen Jan Pieter Minckelers

Johannes Petrus Minckelers, professor in Leuven, natuurkundige en chemicus, ontdekte in 1783 dat 'brandbare lucht' (lichtgas) uit steenkool gewonnen kon worden, waarmee later de uitvinding en de toepassing van het gaslicht (de commercieel aantrekkelijke gaslichtverlichting) mogelijk werd.

Jan Pieter Minckelers is geboren in 1748 in Maastricht. Zijn grootvader was een dokter en z'n vader bezat een apotheek in de Herenstraat (die later omgedoopt zou worden tot Minckelersstraat). Zoals zo veel zonen van de welgestelde middenstand, werd hij geschoold in de Latijnse school van de Jezuïeten, dicht bij zijn ouderlijk huis. In 1764 vervolgde hij zijn studie in Leuven, waar hij in 1771 benoemd werd tot hoogleraar in de natuurkunde en in 1783 het lichtgas ontdekte. In 1824 overleed hij te Brussel.

Ter nagedachtenis aan onze beroemde stadgenoot werd in 1904 van hem op de Markt (Boschstraat) een standbeeld opgericht. Jan Pieter Minckelers is afgebeeld in priesterkleding maar dat moet de toga van een Leuvense hoogleraar zijn. Op de sokkel zijn twee plaquettes aangebracht waarop zijn grote ontdekking wordt uitgebeeld.

In 't hertsje vaan Mestreech,
dao brant al jaore laank e leech,
want Minckeleers hčlt dao de wach,
op ziene sokkel daag en nach,
en mčt die gaaspiep in zien hand,
is heer bekind door gans 't land,
want in Den Haag en Amsterdam,
kin ederein dee maan, mčt die vlam
In Breussel proonke ze mčt Menneke Pis,
meh Mestreech heet get wat sjoener is,
de Mestreechter Geis, 't Mooswief en die Vief Köp,
en euver eine maan weurt gere opgesjöp.


Wilt u een bijdrage leveren?

Heeft u aanvullende informatie over deze steen of een betere suggestie voor de vertaling? Deel deze met ons via onderstaand formulier. Wij zullen u bijdrage zorgvuldig beoordelen en u hiervan op de hoogte houden.

Velden gemarkeerd mer een (*) zijn verplicht
Bedankt voor uw bijdrage!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Donateur worden?

Om de financiering van de lopende kosten nu en in de toekomst mogelijk te maken, kunt u ons steunen en zich aanmelden als donateur van onze stichting.

Steun ons